Gewasprijzen voor tegemoetkomingen in faunaschade vastgesteld

Gepubliceerd op: 26 september 2024

BIJ12 heeft de gewasprijzen gepubliceerd voor het berekenen van tegemoetkomingen in faunaschade. De prijzen zijn vastgesteld door de KWIN-AVG (Kwantitatieve Informatie voor Akkerbouwgewassen en Vollegrondsgroenten) van Wageningen University & Research (WENR). Op de lijst staan de prijzen van 2024 voor de belangrijkste gewassen in de akkerbouw.

Download hier de gewasprijzen faunaschade 2024Deze link opent in een nieuw tabblad

Tegemoetkomingen faunaschade

BIJ12 ontvangt jaarlijks duizenden aanvragen voor tegemoetkomingen in faunaschade. Faunaschade is schade die is veroorzaakt door beschermde diersoorten aan landbouwgewassen of landbouwhuisdieren. De schade wordt meestal gemeten in gewasverlies per kilogram product of het aantal stuks, waaraan een prijs wordt gekoppeld om het schadebedrag te bepalen. Voor 2024 zijn die prijzen nu vastgesteld voor de akkerbouw.

KWIN-cijfers

WENR publiceert elke drie à vier jaar een KWIN-handboek met nieuwe cijfers over gewasprijzen en -opbrengsten. Sinds dit jaar stelt WENR, in opdracht van BIJ12, de KWIN-prijzen jaarlijks vast. Hiermee heeft BIJ12 actuele KWIN-cijfers voor het bepalen van de tegemoetkoming.

WENR berekent de KWIN-cijfers aan de hand van vijfjaarlijkse gemiddelden. De KWIN-prijzen voor 2024 zijn dus de gemiddelden van teeltseizoenen 2019 tot en met 2023. In het Prijsbeleid tegemoetkoming faunaschade staat hoe de prijzen voor tegemoetkomingen in faunaschade worden vastgesteld, en in welke gevallen wordt afgeweken van de KWIN-cijfers.

Meer informatie

Gerelateerd nieuws