Uitslag wolf
Bij een melding waar ‘wolf’ staat, blijkt uit de DNA-analyse dat het verzamelde DNA afkomstig is van een wolf. Het volledige schadedossier wordt daarnaast altijd beoordeeld door een BIJ12-consulent.
BIJ12 informeert de dierhouder en de dierhouder krijgt een tegemoetkoming in de schade. De uitslag wordt bijgewerkt in zowel de tabel met gemelde veeschade als in de tabel met bevestigde wolvenschade.
Individubepaling
Het verzamelde DNA van een wolf wordt eens per drie maanden geanalyseerd door WENR om het geslacht en individu vast te stellen. De uitslag wordt bijgewerkt in zowel de tabel met gemelde veeschade als in de tabel met bevestigde wolvenschade. Hierover wordt eens per drie maanden verslag gedaan in de voortgangsrapportage wolf.
Individu met ‘gemixt profiel’
Bij de resultaten van de individubepaling met ‘gemixt profiel’, zijn in het genetisch profiel vaak allelen aanwezig van tenminste 2 individuen van een bepaalde roedel / wolvenpaar, en zijn deze daardoor niet meer te herleiden tot een specifiek individu.
Individu met ‘?’
Bij de resultaten van de individubepaling met ‘?’ gaat het om een hoge waarschijnlijkheid, maar niet om een 100% overeenkomst.
Uitslag vermoedelijk wolf
Bij een melding waar ‘vermoedelijk wolf’ staat, heeft de DNA-analyse geen resultaat opgeleverd, maar zijn er toch indicaties dat een wolf niet uit te sluiten is als schadeveroorzakende diersoort. Bijvoorbeeld door de locatie, type verwondingen of een combinatie van aspecten. Het volledige schadedossier wordt altijd beoordeeld door een BIJ12-consulent.
BIJ12 informeert de dierhouder en de dierhouder krijgt een tegemoetkoming in de schade. De uitslag wordt bijgewerkt in zowel de tabel met gemelde veeschade als in de tabel met bevestigde wolvenschade.
Uitslag goudjakhals
Bij een melding waar ‘goudjakhals’ staat, blijkt uit de DNA-analyse dat het verzamelde DNA afkomstig is van een goudjakhals. Een goudjakhals als schadeveroorzakende diersoort wordt op dezelfde manier onderzocht en vastgesteld als bij een wolf, lees daarom meer onder ‘uitslag wolf’.
BIJ12 informeert de dierhouder en de dierhouder krijgt een tegemoetkoming in de schade. De uitslag wordt bijgewerkt in de tabel met gemelde veeschade.
Uitslag hond of vos
Bij een melding waar ‘hond’ of ‘vos’ staat, blijkt uit de DNA-analyse dat het verzamelde DNA afkomstig is van een hond of vos. Het volledige schadedossier wordt altijd beoordeeld door een BIJ12-consulent.
BIJ12 informeert de dierhouder via een besluit en de dierhouder ontvangt geen tegemoetkoming in de schade. De uitslag wordt bijgewerkt in de tabel met gemelde veeschade.
Door honden of vossen gedode landbouwhuisdieren worden niet centraal geregistreerd. BIJ12 komt alleen in actie bij vermoedelijke wolvenschade. Na DNA-analyse kan hier hond of vos uitkomen. Omdat dit toevalligheden zijn, is dit géén representatief beeld. Als na een aanval direct duidelijk is dat het om een hond of een vos gaat, bijvoorbeeld op basis van zicht, sporen en/of beelden, verleent BIJ12 geen opdracht voor taxatie.
Uitslag (gehouden) wolfhond
Bij een melding waar ‘’wolfhond’ staat, blijkt uit de DNA-analyse dat het verzamelde DNA afkomstig is van een hondachtige die is ontstaan uit kruising tussen een wolf en hond. Die kruising kan een generatie of al vele eerder hebben plaatsgevonden. De eerste kruising, waarbij één van de ouders een wolf, en de andere ouder een hond is, wordt F1 genoemd. Een F1-wolfhond kan daarna worden gekruist met een hond of wolf (een ‘terugkruising’) of met een andere F1-wolfhond (resulterend in een F2-wolfhond). In Nederland worden diverse wolfhonden-rassen als huisdier gehouden. Tot nu toe zijn in Nederland geen wolfhonden in het wild aangetoond.
Verschil met wolf’s’hond
Een wolfshond (mét ‘s’) is een ander soort dan een wolfhond. Een wolfshond werd van oorsprong gefokt om op wolven te jagen. Dit kunnen verschillende hondenrassen zijn, waarvan sommige het woord wolf in hun ras naam hebben.
Het volledige schadedossier wordt altijd beoordeeld door een BIJ12-consulent. BIJ12 informeert de dierhouder via een besluit en de dierhouder ontvangt geen tegemoetkoming in de schade. De uitslag wordt bijgewerkt in de tabel met gemelde veeschade.
Geen resultaat
Bij een melding waar ‘geen resultaat’ staat, heeft de DNA-analyse geen resultaat opgeleverd. Bij deze meldingen kan de kwaliteit van het verzamelde DNA onvoldoende geweest zijn. Het volledige schadedossier wordt altijd beoordeeld door een BIJ12-consulent. Op basis hiervan kan alsnog een schadeveroorzakende diersoort worden vastgesteld.
Zowel na een DNA-resultaat als na de beoordeling informeert BIJ12 de dierhouder (via een besluit). De uitkomst wordt bijgewerkt in de tabel met gemelde veeschade.
Nog niet bekend
Bij een melding waar ‘nog niet bekend’ staat, heeft nog geen DNA-analyse plaatsgevonden. Het volledige schadedossier wordt altijd beoordeeld door een BIJ12-consulent. Wanneer er geen DNA-afname heeft plaatsgevonden kan een BIJ12-consulent op basis van het volledige schadedossier een schadeveroorzakende diersoort vaststellen.
Zowel na een DNA-resultaat als na een beoordeling informeert BIJ12 de dierhouder (via een besluit). De uitkomst wordt bijgewerkt in de tabel met gemelde veeschade.
Diersoort onbekend
Bij een melding waar ‘diersoort onbekend’ staat, kan op basis van de DNA-analyse én de beoordeling van het volledige schadedossier door een BIJ12-consulent geen diersoort worden vastgesteld.
BIJ12 informeert de dierhouder via een besluit en de dierhouder ontvangt geen tegemoetkoming in de schade. De uitkomst wordt bijgewerkt in de tabel met gemelde veeschade.
Onbekend
Bij een melding waar ‘onbekend’ staat, kan op basis van de beoordeling van het volledige schadedossier niet worden achterhaald wat er gebeurd is en of er sprake is geweest van predatie.
BIJ12 informeert de dierhouder via een besluit en de dierhouder ontvangt geen tegemoetkoming in de schade. De uitkomst wordt bijgewerkt in de tabel met gemelde veeschade