Onderzoek WildlifeNL naar samenleven mensen en dieren gaat verder

Gepubliceerd op: 27 december 2024

Het aantal wilde dieren in Nederland neemt toe. Daardoor zijn er steeds vaker ontmoetingen tussen mensen en dieren, zoals wilde runderen en paarden. Dit kan leiden tot zowel positieve als negatieve ervaringen. Het project WildlifeNL onderzoekt hoe mensen en wilde dieren op een goede manier kunnen samenleven in Nederland. BIJ12 is één van de projectpartners.

In de eerste fase van het project zijn belangrijke inzichten verzameld over het huidige beleid en de omgang met wilde dieren. Binnenkort start de tweede fase, waarin onderzoekers de vraagstukken verder uitdiepen en data worden verzameld in twee natuurgebieden.

Afronding eerste fase: belangrijke bevindingen

De eerste fase van WildlifeNL is bijna afgerond. De afgelopen twee jaar is de onderzoeksagenda verder aangescherpt. Er is gekeken naar verschillende visies op de omgang met wilde dieren en knelpunten in het huidige beleid. Belangrijke conclusies zijn dat er behoefte is aan meer duidelijkheid over de effectiviteit van maatregelen, betere samenwerking tussen partijen en een gezamenlijke langetermijnvisie. Dit kan onder andere worden bereikt door gezamenlijk beleid op te stellen dat rekening houdt met veranderende omstandigheden in de ontmoetingen tussen mensen en wilde dieren.

Start fase twee: PhD-onderzoekers en Living Labs

Komend jaar start de tweede fase van het WildlifeNL-project. Acht PhD-onderzoekers gaan aan de slag met de vraagstukken en zoeken vanuit verschillende invalshoeken naar oplossingen. Ook wordt er onderzoek gedaan in de zogenaamde Living Labs in Nationaal Park Zuid-Kennemerland (Noord-Holland) en Grenspark Kempen~Broek (Nederlands- en Belgisch-Limburg en Noord-Brabant). In deze gebieden worden data verzameld via apps voor recreanten, boeren en beheerders.

Samenwerkende partijen

WildlifeNL is een samenwerking tussen maatschappelijke en wetenschappelijke partners. BIJ12 draagt bij door kennis te delen over onder andere faunaschade en door de provincies te verbinden met het project, zodat eventuele aanpassingen in het wildbeheer goed kunnen worden doorgevoerd.

Het project loopt van 2023 tot 2030 en maakt deel uit van het programma Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het wordt medegefinancierd  door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Zie voor meer informatie de website van WildlifeNLDeze link opent in een nieuw tabblad.

Gerelateerd nieuws