Marterachtigen – Maatregelen vanaf november 2024
Lees meer
De bunzing, hermelijn en wezel zijn kleine marterachtigen. Ze staan vooral bekend staan om hun schuwe aard en uitstekende camouflage. Deze dieren kunnen in verschillende gebieden leven, maar hun leefgebied verdwijnt steeds meer. Hierdoor zijn er nu minder kleine marterachtigen over. Dit kennisdocument biedt gedetailleerde informatie over deze kleine marterachtigen, hun ecologie, leefwijze en de maatregelen die genomen kunnen worden om deze soorten te beschermen.
Download het Kennisdocument Kleine Marterachtigen(.pdf) Link opent in nieuw tabblad
Versie 1.1, juli 2024
Bunzingen, hermelijnen en wezels kunnen zich goed verbergen dankzij hun uiterlijk. Dit helpt hen om onopgemerkt te blijven en te ontsnappen aan roofdieren. Zo heeft de bunzing een masker dat zijn gezicht donkerder maakt en hem beter laat opgaan in zijn omgeving. Hermelijnen wisselen in de winter hun bruine vacht voor een witte, met uitzondering van hun zwarte staartpunt. Deze verandering zorgt ervoor dat ze minder opvallen in besneeuwde gebieden. Wezels hebben een vacht met een onregelmatige overgang tussen hun bruine rug en witte buik, wat hen lastig te zien maakt in gras en struiken.
Toch zijn deze dieren sterk in aantal afgenomen. Dit komt vooral door verlies van leefgebied en toenemende concurrentie met andere soorten. Veel van hun natuurlijke leefgebieden zijn veranderd of verdwenen door menselijk ingrijpen, zoals landbouw en verstedelijking. Hierdoor hebben ze minder ruimte om te jagen, te schuilen en zich voort te planten. Ook de opkomst van andere roofdieren en soorten zoals de Amerikaanse nerts heeft hun overlevingskansen verkleind. Om hun voortbestaan te verzekeren, is het daarom belangrijk hun leefgebieden te beschermen en te herstellen.
In de kennisdocumenten Soorten staat informatie over onder andere de kenmerkende ecologische aspecten van beschermde diersoorten. Ook staat in de documenten welke maatregelen effectief zijn voor de bescherming van de diersoorten. De kennisdocumenten worden samen met provincies en ecologische experts ontwikkeld en actueel gehouden.
Inhoudelijke wijzigingen van een kennisdocument worden altijd bijgehouden in zogenoemde ‘release notes’. De release notes zijn als aparte download terug te vinden op deze pagina, onder het kennisdocument.
Wijzigingen die geen effect hebben op de inhoud, worden niet opgenomen in de release notes. Denk hierbij aan bijvoorbeeld taalcorrecties, beeldgebruik, bijschriften of opmaak gerelateerde wijzigingen.
Heeft u tekstuele vragen of suggesties of bent u op zoek naar een oudere versie? Stuur een e-mail naar kennisdocumenten@bij12.nlDeze link opent in een nieuw tabblad. Heeft u inhoudelijke vragen met betrekking tot de Omgevingswet of beoordeling van een aanvraag, dan vragen wij u contact op te nemen met de desbetreffende provincie en in enkele situaties met RVO.nl.
Het juridisch kader, behorende bij de kennisdocumenten, geeft een overzicht van de juridische aspecten van soortenbescherming. Met de ingang van de Omgevingswet is het juridische kader aangepast naar de nieuwe wetgeving. Lees het Juridisch kader kennisdocumenten (versie 2.0, januari 2024)Deze link opent in een nieuw tabblad(bijgewerkt op 05-01-2024).
In verband met de overgang naar de nieuwe wetgeving blijft het juridisch kader onder de Wet natuurbescherming komende periode beschikbaar als naslagwerk.
De informatie en de ervaringen met het gebruik van de kennisdocumenten kunnen leiden tot aanpassingen in een volgende versie van de kennisdocumenten. BIJ12 zorgt ervoor dat de kennisdocumenten ongeveer eens in de 5 jaar worden geactualiseerd. Dit houdt in dat per soort of soortgroep experts uit de wetenschap en de praktijk de meest recente kennis en ontwikkelingen over de leefwijze en ecologie van het soort, bij elkaar brengen. Daarnaast wordt de wijze van onderzoek naar de soort en de mogelijkheden voor het mitigeren van negatieve effecten geactualiseerd, wanneer recente literatuur, inzichten of deskundigenoordeel hier aanleiding toe geven. De provincies stellen de geactualiseerde Kennisdocumenten vast.
De kennisdocumenten van gebouwbewonende soorten van stedelijk gebied worden aangepast. Op dit moment wordt het kennisdocument van de gewone grootoorvleermuis behandeld.
Naast de actualisatie van de huidige kennisdocumenten, wordt er een nieuw kennisdocument over de laatvlieger ontwikkeld.
Sinds de invoering van de Wet natuurbeschermingDeze link opent in een nieuw tabblad in 2017 ligt de bevoegdheid voor het verlenen van ontheffing en vrijstellingen voor activiteiten voor het overgrote deel bij de provincies. Zij hebben nu meer vrijheid voor de invulling van hun eigen natuurbeleid, waaronder de bescherming van planten- en diersoorten. Dit is onder de Omgevingswet niet veranderd. De kennisdocumenten zijn daarom beleidsarm opgesteld. Provincies maken voor het uitvoeren van hun beleid gebruik van de kennisdocumenten, bijvoorbeeld bij het verlenen van omgevingsvergunningen. Sinds de decentralisatie van het natuurbeleid beheert BIJ12 de kennisdocumenten.
Omgevingsvergunningsaanvragen en vrijstellingen kunnen worden ingediend bij de provincie. Voor juridische aspecten verwijzen wij u naar de provinciale verordeningenDeze link opent in een nieuw tabblad. Hier staan de verordeningen waarin de vrijstellingen zijn opgenomen.