Natuurdoelanalyses
Een natuurdoelanalyse laat kortgezegd zien wat de huidige toestand is van het Natura 2000-gebied en of er extra maatregelen nodig zijn om de natuur te behouden en waar nodig te verbeteren.
Een natuurdoelanalyse laat kortgezegd zien wat de huidige toestand is van het Natura 2000-gebied en of er extra maatregelen nodig zijn om de natuur te behouden en waar nodig te verbeteren.
Natuurdoelanalyses worden uitgevoerd omdat de Wet stikstofreductie en natuurverbetering (Wsn) voorschrijft dat we de natuur verbeteren en de stikstofneerslag omlaag brengen. Dat gebeurt in het Programma Stikstofreductie en Natuurverbetering (PSN)Deze link opent in een nieuw tabblad. De zogenoemde natuurdoelanalyses (NDA’s) horen bij dit programma. De NDA’s geven aan of de vastgestelde maatregelen die genomen worden voor natuurherstel genoeg zijn én of de daling van stikstofdepositie voldoende is om verslechtering tegen te gaan.
Een NDA is geen besluit. NDA’s worden door de provincies meegenomen in het gebiedsprogramma, die worden aangeboden aan de minister voor Natuur en Stikstof.
De natuurdoelanalyses die door de provincies zijn opgeleverd, worden getoetst door de Ecologische AutoriteitDeze link opent in een nieuw tabblad. Deze onafhankelijke organisatie gaat na of de natuurdoelanalyses de juiste informatie bevatten en de juiste beoordeling maken. Zo worden deze ingewikkelde inhoudelijke analyses door onafhankelijke experts nagekeken en beoordeeld. Het advies van de ecologische autoriteit is zwaarwegend en wordt door de opstellers verwerkt.
Voor het opstellen van een NDA in de eerste cyclus is door BIJ12 de Handreiking Natuurdoelanalyse eerste cyclusDeze link opent in een nieuw tabblad(bijgewerkt op 05-01-2024) opgesteld. Deze handreiking bevat een overzicht van te nemen werkstappen voor een natuurdoelanalyse en is vastgesteld door de ecologische autoriteit.
Nog geen informatie beschikbaar
Natuurdoelanalyse Natura 2000-gebied Kop van Schouwen 2023 (zeeland.nl)Deze link opent in een nieuw tabblad
Natuurdoelanalyse Nature 2000-gebied Manteling van Walcheren 2023 (zeeland.nl)Deze link opent in een nieuw tabblad
Natuurdoelanalyse Natura 2000-gebied Zwin en Kievittepolder 2023 (zeeland.nl)Deze link opent in een nieuw tabblad
Natuurdoelanalyse Yerseke en Kapelse Moer (zeeland.nl)Deze link opent in een nieuw tabblad
Natuurdoelanalyse Groote Gat (zeeland.nl)Deze link opent in een nieuw tabblad
Natuurdoelanalyse Canisvliet (zeeland.nl)Deze link opent in een nieuw tabblad
Natuurdoelanalyse 2023 Vogelkreek (zeeland.nl)Deze link opent in een nieuw tabblad
WaddenzeeDeze link opent in een nieuw tabblad
NoordzeekustzoneDeze link opent in een nieuw tabblad
IJsselmeerDeze link opent in een nieuw tabblad
Zwarte MeerDeze link opent in een nieuw tabblad
VoordeltaDeze link opent in een nieuw tabblad
Krammer-VolkerakDeze link opent in een nieuw tabblad
GrevelingenDeze link opent in een nieuw tabblad
OosterscheldeDeze link opent in een nieuw tabblad
WesterscheldeDeze link opent in een nieuw tabblad
Het karakter van een NDA is anders dan een PAS-gebiedsanalyse. PAS-gebiedsanalyses waren destijds onderdeel van een soort algemene vergunning van het Programma Aanpak Stikstof. Natuurdoelanalyses zijn geen beoordelingen met het doel om vergunningen wel of niet te kunnen geven. Voor het verlenen van een vergunning is altijd een beoordeling nodig voor de specifieke situatie. Natuurdoelanalyses bevatten wel belangrijke informatie over de toestand van de natuur, die betrokken moet worden bij vergunningverlening.
Het is goed om te weten dat er vanuit de wet aan de strenge kant beoordeeld moet worden. Een oordeel dat de natuur achteruit gaat hoeft niet altijd het gevolg te zijn van daadwerkelijk geconstateerde verslechtering, maar kan ook het gevolg zijn van het ontbreken van volledige informatie om verslechtering te kunnen uitsluiten. Het uitsluiten van verslechtering mag namelijk alleen als daar voldoende zekerheid over bestaat. Is die zekerheid er niet, bijvoorbeeld door een gebrek aan gegevens, dan is de conclusie dat verslechtering niet is uit te sluiten.