Passende beoordeling
Voor het aanvragen van een vergunning is soms een Passende Beoordeling nodig. Deze volgt na de Voortoets Stikstof, als blijkt dat het project mogelijk een significant negatief effect heeft op een Natura 2000-gebied.
Voor het aanvragen van een vergunning is soms een Passende Beoordeling nodig. Deze volgt na de Voortoets Stikstof, als blijkt dat het project mogelijk een significant negatief effect heeft op een Natura 2000-gebied.
Wanneer bij een plan of project met stikstofuitstoot op voorhand significant negatieve effecten van stikstofdepositie op kwetsbare natuur kunnen worden uitgesloten, hoeft de initiatiefnemer geen Passende Beoordeling te maken en is het plan of project niet vergunningplichtig. De beoordeling hiervan wordt gedaan in de Voortoets Stikstof.
In de Passende Beoordeling mag rekening worden gehouden met de effecten van mitigerende maatregelen. Dit zijn maatregelen zoals het inzetten van externe saldering of verleasen. Daarbij is wel vereist dat de positieve effecten van deze maatregelen vast staan.
Wanneer er, ondanks eventuele mitigerende maatregelen (nog steeds) sprake is van een significant negatief effect, dan kan volgens dan kan volgens het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) een vergunning alleen worden verleend op basis van een ADC-toets [3] (8.74b, tweede lid, en 10.24, tweede lid, Bkl).
Een Passende Beoordeling is vormvrij, maar heeft wel een aantal vereisten. Zij dient betrekking te hebben op de gevolgen van het project waarvoor de vergunning wordt aangevraagd. Er kan gebruik worden gemaakt van onderzoeken die niet specifiek voor het project zijn opgesteld, maar dan dient wel een individuele toets plaats te vinden om te bepalen of deze informatie ook toepasbaar is.
Voor de beoordeling van de gevolgen van een project voor een Natura 2000-gebied in een Passende Beoordeling zijn verder de volgende aspecten van belang:
[1] ECLI:NL:RVS:2019:1603, r.o. 1.8.Deze link opent in een nieuw tabblad
[2] Briels-arrest, HvJ EU 15 mei 2014, C-521/12, ECLI:EU:C:2014:330.Deze link opent in een nieuw tabblad
[3] ECLI:NL:RVS:2010:BN1933, r.o. 2.5.Deze link opent in een nieuw tabblad
[4] ABRvS 24 april 2013, 201200457/1/R2, ECLI:NL:RVS:2013:BZ8440.Deze link opent in een nieuw tabblad