Belangenbehartiger Circulaire Economie (CE)
Wil jij bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie en de toekomst van duurzaamheid vormgeven? Dan ligt er bij het Interprovinciaal Overleg een mooie kans voor jou!
Dit zijn wij
De twaalf Nederlandse provincies zijn ieder uniek, maar werken samen aan maatschappelijke uitdagingen zoals wonen, infrastructuur en duurzaamheid. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) is de koepelorganisatie die deze provincies verenigt. Als netwerkorganisatie staan we in het hart van beleidsontwikkeling en behartigen we de provinciale belangen bij het Rijk, de VNG, Unie van Waterschappen en andere partners. IPO verbindt, innoveert en zet provincies in hun kracht.
Provincies vervullen als middenbestuur de regierol voor de economie in de regio en willen samen met het rijk en medeoverheden komen tot een volledig circulaire economie in 2050. Daarvoor moeten we toe naar meer concrete stappen. Uiteindelijk draagt een circulaire economie bij aan een sterke economie, strategische autonomie en een gezonde planeet. Hoe beter we in Nederland omgaan met de grondstoffen die we hebben, hoe minder we geraakt worden door toenemende schaarste en geopolitieke afhankelijkheid van kritieke grondstoffen.
Krachtenbundeling
Provincies bundelen de krachten op circulaire economie (CE) door in gezamenlijkheid op diverse thema’s rond CE samen te werken en kennis te delen. Zo werken ze o.a. samen op Circulair Inkopen en Aanbesteden, op Vergunning, Toezicht en Handhavingstaken (VTH), bij de ondersteuning van het MKB en wordt er toegewerkt naar een Provinciale CE monitoring.
Met rijk en medeoverheden worden in het kader van het Nationaal Programma Circulaire Economie de krachten gebundeld om de transitie naar een circulaire economie op 6 thema’s te versnellen, te verbreden en te financieren. De afgelopen periode hebben we in dit traject Krachtenbundeling Rijk-Regio gewerkt aan het maken van bestuurlijke afspraken. Nu gaan we een volgende fase in, waarin we overgaan tot uitvoering van de afspraken. Samen met de provincies, het Rijk, de VNG en de UvW ga je aan de slag en zet je een vervolgstap om de afspraken en het proces verder te brengen.
Dit doe jij
Als Belangenbehartiger Circulaire Economie draag je samen met de provincies bij aan de transitie naar een circulaire economie. De transitie naar een circulaire economie kunnen we niet alleen. Naast dat je samenwerkt met de provincies sta je in contact met diverse partijen om de transitie vorm te geven.
Aan welke werkzaamheden kan je denken? In IPO-verband komen de gezamenlijke provincies tot kennisdeling en belangenbehartiging. Daarbij heb jij een coördinerende en stimulerende rol om het werkprogramma voor circulaire economie, zowel voor het programma Regionale Economie als voor het programma Ruimte en Leefomgeving mede vorm te geven en uit te voeren. Je faciliteert de IPO Regiegroep Circulaire Economie en de IPO werkgroep Circulaire Economie en Afvalstoffen (CEA), waarin de 12 provincies op beleidsniveau zijn vertegenwoordigd. Tot je werk behoort dat je ervoor zorgt dat de wensen van de gezamenlijke provincies worden geïnventariseerd, dat er draagvlak is voor die inzet, dat er voortgang wordt geboekt op de gezamenlijke thema’s en dat de afspraken worden gerealiseerd. Daarbij stem je ook af met de andere beleidsterreinen binnen het programma Regionale Economie en Ruimte & Leefomgeving, alsook met andere programma’s binnen het IPO, zoals en Klimaat & Energie. Je ontwikkelt samenhangende standpunten t.b.v. van overleggen met oa. ministeries, medeoverheden en andere maatschappelijke partijen. Voor deze partijen ben je ook gesprekspartner. Je vertegenwoordigt de provincies in landelijke overleggen en bereidt bestuurlijke overleggen van gedeputeerden voor. Ten behoeve van vraagstukken op het gebied van leefomgeving geef je samen met provincies uitwerking aan de IPO bouwstenenvisie CE en VTH, waar het kennisplatform Afval of niet deel van uitmaakt en verder gebracht moet worden. Daarbij werk je samen met onder andere Omgevingsdiensten. In het traject Krachtenbundeling Rijk-Regio werk je nauw samen met de provincies, het Rijk, de VNG en de Unie van Waterschappen en heb je richting provincies een regisserende rol en richting de andere partijen een belangenbehartigingsrol om de bestuurlijke afspraken verder te brengen.
Concreet houd je je bezig met:
- Vertalen van de wensen van de provincies en borgen van de provinciale/IPO positie, rol en taken in de beleidsuitvoering;
- Zorgdragen voor een herkenbaar en met provincies afgestemd IPO-geluid;
- Contacten onderhouden met rijk, medeoverheden en andere partijen betrokken bij de transitie naar een circulaire economie
- Inbrengen van de IPO standpunten van de gezamenlijke provincies;
- Onderhouden van regelmatige communicatie met de IPO-kopgroep Circulaire Economie en de ambtelijk portefeuillehouder. Begeleiden van (bestuurlijke) overleggen met rijk, medeoverheden en andere betrokkenen en bewaken van het proces, tempo en de uitgangspunten;
- Agendavorming IPO Regiegroep CE en IPO Werkgroep CEA
- Voor wat betreft het traject Krachtenbundeling Rijk-Regio bereiden van de uitvoeringsfase en zorgen voor een soepele overdracht van de gemaakte afspraken, zodat de implementatie effectief kan worden opgepakt.
- Voor wat betreft VTH verder uitvoering geven aan de bouwstenenvisie.
Dit zoeken we
Jij bent een ervaren netwerker met strategisch inzicht en een scherp gevoel voor bestuurlijke en politieke dynamiek. Je weet complexe materie helder over te brengen en verbindingen te leggen tussen stakeholders en hebt een drive om de circulaire economie verder te brengen. Daarnaast beschik je over:
- Academisch werk- en denkniveau;
- Minimaal 3 jaar ervaring met complexe beleidsdossiers en bestuurlijke besluitvorming;
- Sterke communicatie- en adviesvaardigheden;
- Kennis van circulaire economie, duurzaamheid en interbestuurlijke samenwerking;
- Ervaring binnen de overheid is een pré.
Dit bieden wij
- Tijdelijk contract voor een jaar;
- Salaris schaal 12, tot € 6.783,52 bruto per maand (o.b.v. 36 uur);
- ABP-pensioen;
- Persoonlijk Budget Duurzame Inzetbaarheid (PDBI) van € 6.000 per vijf jaar;
- Keuzebudget van 22,37% voor extra vrije tijd, studie of salaris;
- Interessant netwerk en flexibele werkplek in Den Haag.
Solliciteren
Ben jij enthousiast en klaar voor deze uitdaging? Stuur vóór 15 april jouw motivatie en cv naar vacatures@ipo.nl, o.v.v. ‘Belangenbehartiger Circulaire Economie.
Heb je vragen over de functie? Neem contact op met Monique Mentjox via 06 53936264. Heb je nog vragen over het sollicitatieproces? Dan kun je bellen met recruiter, Demi Vrijdag telefoonnummer 06-16028849.
Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.